KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Nauka i zabawa w domu

"Dzieci uczą rodziców" - ogólnopolska akcja edukacyjna pod patronatem Ministerstwa Edukacji Narodowej

Zachęcamy Rodziców do wykorzystania podanej propozycji edukacyjnej. Celem akcji jest zwiększenie poziomu bezpieczeństwa wśród najmłodszych, popularyzacja postaw proekologicznych czy promocja aktywnego i zdrowego trybu życia, a także zachęcenie dzieci do rozmowy z rodzicami na tematy, które były przedmiotem zajęć.

Dzieci uczą rodziców

Materiały można pobrać pod adresem:

https://crl.org.pl/2020/03/12/dzieci-ucza-rodzicow-w-domu/

Kolejne będą się ukazywać w każdą środę i każdy piątek.
Zapraszamy do pobrania pierwszego pakietu materiałów pt. „Jestem bezpiecznym uczniem, jestem bezpiecznym przedszkolakiem”.

Materiały edukacyjne dla 3-latków

Przygotowane materiały obejmują okres:16 - 25 marca 2020r.
Zabawy i ćwiczenia dla 3-latków
Karty pracy dla 3-latków
Wiosenne zagadki dla dzieci i rodziców
Wykonaj zadanie
Wykonaj zadanie
Wykonaj zadanie
Wykonaj zadanie
Wykonaj zadanie
Kodowanie
Praca plastyczna
Wykonaj zadanie
Praca plastyczna
Wiersz
Przepis na masę solną
Praca plastyczna
Zabawy i ćwiczenia dla 3-latków

Materiały edukacyjne dla 4-latków

Przygotowane materiały obejmują okres:16 - 25 marca 2020r.
Zabawy i zajęcia dla 4-latków
Zabawy i ćwiczenia - dla 4-latków
Zabawy i ćwiczenia dla 4-latków
Karty pracy dla 4-latków
Wiosenne zagadki dla dzieci i rodziców
Kodowanie
Układanki
Praca plastyczna
Opowiadanie

Materiały edukacyjne dla 5-latków

Przygotowane materiały obejmują okres:16 - 25 marca 2020r.
Zabawy dla 5-latków
Karty pracy dla 5-latków
Gry i zabawy Geronimo
Bajka o złym królu wirusie i dobrej kwarantannie
Ćwiczenia logopedyczne
Ćwiczenia logopedyczne
Ćwiczenia logopedyczne
Ćwiczenia logopedyczne
Karty pracy
Karty pracy
Karty pracy
Historyjka
Zadanie do wykonania
Poczytajmy
Zadanie do wykonania
Zadanie do wykonania
Karty pracy
Opowiadanie do słuchania
Opowiadanie do słuchania
Opowiadanie do słuchania
Opowiadanie do słuchania
Opowiadanie do słuchania

Materiały edukacyjne dla 6-latków

Przygotowane materiały obejmują okres:16 - 25 marca 2020r.
Ćwiczenia w czytaniu
Ćwiczenia w czytaniu
Szalony konstruktor - zabawa krok po kroku
Zabawa dla 6-latków
Ćwiczenia w pisaniu
Głoska i litera
Wykonaj zadania
Wykonaj zadanie
Wykonaj zadanie
Wykonaj zadanie
Wykonaj zadanie
Wykonaj zadanie
Wykonaj zadanie
Wykonaj zadanie
Opowiadanie
Piosenka
Praca plastyczna

Język angielski dla przedszkolaków

Przygotowane materiały obejmują okres:16 - 25 marca 2020r.
Język angielski dla starszaków i nie tylko...

Wchodzimy na stronę yummy.pl   i klikamy w zakładkę przedszkolaki. Następnie wybieramy gry w języku angielskim.
Propozycja gier dla dzieci w wieku 3- 4 lata:
Blocks-klocki
Animals in pairs-książka
Dress the doll- ubierz lalkę
Teddy bear- miś
A train- pociąg
A painter's workshops- sztaluga
Memo
A fruit coloring- kolorowanie owoców

Dla dzieci starszych proponujemy powyższy zestaw oraz następujące gry:
Homes- domki
Stars- gwiazdy
Halves- połówki
Gingerbread biscuits- pierniki
Telephone- telefon
Figures- figurki
Na tej stronie są także gry edukacyjne w języku polskim.

Edukacyjne strony dla przedszkolaków:

https://ciufcia.pl/
domowyprzedszkolak.pl
http://matematykadladzieci.pl/
https://www.kolorowankionline.net/
https://www.lulek.tv/
https://swierszczyk.pl/
https://miastodzieci.pl/

RODZINNE CZYTANIE, czyli Złota Lista Książek polecanych przez Fundację "ABCXXI - Cała Polska czyta dzieciom"

Zachęcamy Państwa do czytania dzieciom. Czytanie jest w modzie!
Poniżej zamieszczamy Złotą Listę książek do czytania dzieciom od 0 do 6 lat. Kategorie wiekowe należy rozumieć jako sugerowaną dolną granicę wieku dziecka przy czytaniu na głos.
Wiek: 0 - 4 lata

Marta Bogdanowicz (opracowanie) - Rymowanki - przytulanki

Paulette Bourgeois, Brenda Clark - seria o Franklinie

Jan Brzechwa - Wiersze i bajki

Gilbert Delahaye - seria o Martynce

Barbara Gawryluk - Dżok, legenda o psiej wierności

Danuta Gellnerowa – Cukrowe miasteczko Anita Głowińska – Kicia Kocia (seria)

Dimiter Inkiow - Ja i moja siostra Klara (seria)

Czesław Janczarski - Miś Uszatek

Janosch - Ach, jak cudowna jest Panama (seria) Astrid Lindgren - Lotta z ulicy Awanturników ● Hanna Łochocka – O wróbelku Elemelku

Sam McBratney - Nawet nie wiesz, jak bardzo Cię kocham

Nele Most, Annet Rudolph - Wszystko moje; Co wolno, a czego nie wolno

Sven Nordqvist – Kiedy mały Findus się zgubił (seria)

Beata Ostrowicka - Lulaki, Pan Czekoladka i przedszkole; Ale ja tak chcę!

Joanna Papuzińska - Śpiące wierszyki

Eliza Piotrowska – Bajka o drzewie

Renata Piątkowska - Opowiadania z piaskownicy

Annie M.G. Schmidt – Julek i Julka (seria)

Małgorzata Strzałkowska – Zielony, żółty, rudy, brązowy

Julian Tuwim - Wiersze dla dzieci

Wojciech Widłak - Pan Kuleczka (seria)

Wiek: 4 - 6 lat

Florence Atwater, Richard Atwater - Pan Popper i jego pingwiny ● Hans Christian Andersen - Baśnie

Wiera Badalska – Ballada o kapryśnej królewnie 

Grażyna Bąkiewicz - Kosmiczni odkrywcy - Franio i jego babcia # Jan Brzechwa – Pan Drops i jego trupa 

Wanda Chotomska – Wiersze; Pięciopsiaczki

Carlo Collodi - Pinokio

Vaclav Ćtvrtek - Bajki z mchu i paproci; O gajowym Chrobotku ●; Podróże furmana Szejtroczka ● Iwona Czarkowska – Biuro zagubionych zabawek #

Dorota Gellner – Przedszkolakom

Eva Janikovszky – Gdybym był dorosły Grzegorz Janusz – Misiostwo świata # Hanna Januszewska – O Pleciudze 

Roksana Jędrzejewska-Wróbel – Sznurkowe historie, Maleńkie Królestwo królewny Aurelki Lucyna Krzemieniecka - O Jasiu Kapeluszniku 

Åsa Lind – Piaskowy Wilk

Astrid Lindgren - seria o Pippi Pończoszance; Emil ze Smalandii 

Hugh Lofting - seria o Doktorze Dolittle

Beata Majchrzak - Opowieść o błękitnym psie, czyli o rzeczach trudnych dla dzieci # Kornel Makuszyński - Przygody Koziołka Matołka

Małgorzata Musierowicz - Znajomi z zerówki

Alan A. Milne - Kubuś Puchatek, Chatka Puchatka

Pija Lindenbaum - Nusia i bracia łosie (seria)

Renata Piątkowska - Na wszystko jest sposób #; Nie ma nudnych dni

Zofia Rogoszówna – Dzieci Pana Majstra 

Ulf Stark – Cynamon i Trusia. Wiersze o złości i radości (seria)

Małgorzata Strzałkowska - Leśne Głupki; Wiersze do poduchy, Wyliczanki z pustej szklanki

Anna Świrszczyńska – Dziwny tygrys ●; O chciwym Achmedzie ● Julian Tuwim – Pan Maluśkiewicz i wieloryb 

Danuta Wawiłow – Wiersze

Max Velthuijs - Żabka i obcy