Jadłospis
GODZINY POSIŁKÓW W PRZEDSZKOLU:
Budynek główny:
ŚNIADANIE - godz. 8.30
OBIAD - godz. 11.30
PODWIECZOREK - godz.14.30
Oddziały przedszkolne w SP12:
ŚNIADANIE - godz. 8.40
OBIAD - godz. 11.30
PODWIECZOREK - godz.14.30
NASZE PYSZNOŚCI
18 STYCZNIA - PONIEDZIAŁEK
ŚNIADANIE: Kakao, herbata owocowa, pieczywo mieszane z masłem, jajko gotowane, szczypiorek, dynia, actimell. 1,3,7
OBIAD: Zupa jarzynowa z ziemniakami, gulasz wieprzowo- wołowy, kasza jęczmienna, surówka z czerwonej kapusty, kompot. 1,3,9
PODWIECZOREK: Budyń, chrupki kukurydziane, soczek, owoc.1,7
19 STYCZNIA - WTOREK
ŚNIADANIE: Poduszki czekoladowe z mlekiem, mięta, pieczywo mieszane z masłem, serek łaciaty, rzodkiewka. 1,7
OBIAD: Zupa grysikowa, nagetsy, ziemniaki z koperkiem, sałata lodowa z pomidorem, ogórkiem, oliwką w sosie winnegre, kompot. 1,3,9
PODWIECZOREK: Jogurt, herbata owocowa, pieczywo chrupkie z twarożkiem waniliowym z żurawiną, owoc. 1,7
20 STYCZNIA - ŚRODA
ŚNIADANIE: Kawa inka z mlekiem, herbata z cytryną i imbirem, pieczywo mieszane z masłem, szynka, pomidor, owoc. 1,7
OBIAD: Zupa grochowa z kiełbasą i ziemniakami, makaron z serem i sosem jogurtowo- śmietanowym z truskawkami, kompot. 1,3,9
PODWIECZOREK: Kakao, mięta, chleb pszenno- żytni z masłem, sałatka z tuńczyka. 1,4,7
21 STYCZNIA - CZWARTEK
ŚNIADANIE: Kawa inka z mlekiem, rumianek, pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, papryka, owoc. 1,3,7
OBIAD: Krupnik z kaszy jaglanej, kotlet mielony, ziemniaki z koperkiem, fasolka szparagowa, kompot. 1,3,9
PODWIECZOREK: Mleko, herbata owocowa, rogal maślany z konfiturą jagodową, owoc. 1,7
22 STYCZNIA - PIĄTEK
ŚNIADANIE: Kakao, herbata owocowa, pieczywo mieszane z masłem, kiełbasa krakowska podsuszana, ogórek kwaszony. 1,3,7
OBIAD: Zupa kalafiorowa z ziemniakami, ryba po grecku, kasza kuskus, papryka w słupki do chrupania, kompot. 1,3,4,9
PODWIECZOREK: Deserek waniliowo- jogurtowy z malinami, soczek, ciastka owsiane, owoc. 1,7
Informacja dla rodziców dotycząca alergenów występujących w produktach spożywczych:
- Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
- Skorupiaki i produkty pochodne.
- Jaja i produkty pochodne.
- Ryby i produkty pochodne.
- Orzeszki ziemne, orzeszki arachidowe i produkty pochodne.
- Soja i produkty pochodne.
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
- Orzechy, tj.: migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, brazylijskie, pistacjowe, makadamii i produkty pochodne.
- Seler i produkty pochodne.
- Nasiona sezamu i produkty pochodne.
- Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniu powyżej 10mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
- Łubin i produkty pochodne.
- Mięczaki i produkty pochodne.
- Musztarda – głównie gorczyca.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, kminek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, cukier waniliowy.
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe(np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.