Jadłospis
Kontakt z intendentką przedszkola
Kontakt mailowy z intendentem przedszkola p. Magdaleną Kardas pod adresem ps6intendent@gmail.com.
Godziny posiłków w przedszkolu
Budynek główny:
- Śniadanie - godz. 8:30
- Obiad - godz. 11:30
- Podwieczorek - godz.14:30
Oddziały przedszkolne w SP12:
- Śniadanie - godz. 8:30
- Obiad - godz. 11:20
- Podwieczorek - godz.14:30
Jadłospis od 22 kwietnia - 26 kwietnia 2024r.
22 kwietnia - poniedziałek
Śniadanie: Kakao, herbata z cytryną , bułka grahamka i kajzerka z masłem, filet maślany, pomidor, taca owocowa 1, 7
Obiad: Ryżanka na rosole, ziemniaki, schab wieprzowy panierowany, sałata na słodko ze śmietanką, kompot porzeczkowy 1,3,7,9
Podwieczorek: Kawa inka, herbata ziołowa, angielka z masłem, pasta z makreli wędzonej 1,3,4,7
23 kwietnia - wtorek
Śniadanie: Płatki kukurydziane na mleku, herbata, bułka sezamowa z masłem, ser żółty, papryka, taca owocowa 1,7
Obiad: Botwinka z ziemniakami, makaron z kurczakiem w sosie szpinakowym, kompot truskawkowy 1,3,7,9
Podwieczorek: Mleko, pieczywo chrupkie z dżemem brzoskwiniowym 1,7
24 kwietnia - środa
Śniadanie: Kakao, herbata miętowa, bułka zwykła z masłem, sałatka śniadaniowa, taca owocowa 1,3,7
Obiad: Krupnik, ryż z jabłkiem i musem śmietanowo-jogurtowym, woda z cytryną 1,3,7,9
Podwieczorek: Kawa zbożowa, herbata ziołowa, chleb pszenny z masłem, kiełbaska na ciepło, ketchup, pomidorki koktajlowe 1,7
25 kwietnia - czwartek
Śniadanie: Mleko, herbata rumiankowa, pieczywo mieszane z masłem, kiełbasa żywiecka podsuszana, ogórek kiszony, taca owocowa1,7
Obiad: Krem jarzynowy z grzankami ziołowymi, kluski śląskie, gulasz wieprzowy, kapusta biała na słodko, kompot jabłkowy 1,7,9
Podwieczorek: Kisiel wiśniowy, pałeczka kukurydziana 1
26 kwietnia - piątek
Śniadanie: Kawa inka, herbata, pieczywo mieszane z masłem, szwedzki stół (wędlina-różne rodzaje, ser żółty, jajko, pomidor, twarożek, kiełki warzywne, ogórek, papryka, sałata) taca owocowa 1,3,7
Obiad: Zupa pieczarkowa z makaronem, ziemniaczki opiekane, frykadelka drobiowa, marchew mini, kompot owocowy 1,7,9
Podwieczorek: Serek waniliowy, ciasteczko zbożowe 1,7
Jadłospis od 15 kwietnia - 19 kwietnia 2024r.
15 kwietnia - poniedziałek
Śniadanie: Kakao, herbata ziołowa, bułka grahamka/kajzerka z masłem, szynka parzona, mix warzyw, taca owocowa 1,7
Obiad: Zupa koperkowa ziemniakami, kasza bulgur, polędwiczki wieprzowe w sosie własnym, ogórek kiszony słupki, kompot jabłkowy 1,7,9
Podwieczorek: Herbata owocowa, chałka z masłem 1
16 kwietnia - wtorek
Śniadanie: Zupa mleczna, herbata rumiankowa, pieczywo mieszane z masłem, twarożek, rzodkiewka, taca owocowa1, 7
Obiad: Zupa krem z marchewki z grzankami ziołowymi, ryż, indyk z warzywami w sosie słodko-kwaśnym, woda z cytryną 1,7,9
Podwieczorek: Herbata ziołowa, tosty z szynką i serem, ketchup 1,7
17 kwietnia - środa
Śniadanie: Kawa inka, herbata z cytryną, bułka pszenna z masłem, pasta jajeczna, szczypior, taca owocowa 1,3,7
Obiad: Kapuśniak z kapusty młodej, pałeczka drobiowa, kasza kuskus, surówka z sałaty lodowej, kompot truskawkowy 1,3,7,8,9
Podwieczorek: Jogurt naturalny z owocami i bakaliami, wafelek zbożowy 1,7
18 kwietnia - czwartek
Śniadanie: Mleko, herbata ziołowa, bułka zwykła z masłem, parówka cielęca na ciepło, pomidorki koktajlowe, ketchup 1,7
Obiad: Zupa kalafiorowa z ziemniakami, kluski leniwe polane bułeczką na maśle, surówka selerowa, kompot porzeczkowy 1,3,7,9
Podwieczorek: Kawa zbożowa, herbata miętowa, angielka z masłem, kiełbasa żywiecka podsuszana, ogórek zielony, talerz owoców 1, 7
19 kwietnia - piątek
Śniadanie: Kawa zbożowa, herbata, pieczywo mieszane z masłem, szwedzki stół (wędlina-różne rodzaje, ser żółty, jajko, pomidor, twarożek, ogórek, papryka, sałata lodowa, kiełki warzywne) taca owocowa 1,3,7
Obiad: Zupa pomidorowa z makaronem, ziemniaki, filet rybny panierowany, surówka z kapusty czerwonej, kompot wiśniowy 1,3,4,7,9 Podwieczorek: Mus owocowy, wafelek ryżowy w polewie malinowej 1
Zastrzega się prawo do zmian w jadłospisie.
Alergeny występujących w produktach spożywczych:
- Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
- Skorupiaki i produkty pochodne.
- Jaja i produkty pochodne.
- Ryby i produkty pochodne.
- Orzeszki ziemne, orzeszki arachidowe i produkty pochodne.
- Soja i produkty pochodne.
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
- Orzechy, tj.: migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, brazylijskie, pistacjowe, makadamii i produkty pochodne.
- Seler i produkty pochodne.
- Nasiona sezamu i produkty pochodne.
- Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniu powyżej 10mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
- Łubin i produkty pochodne.
- Mięczaki i produkty pochodne.
- Musztarda – głównie gorczyca.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, kminek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, cukier waniliowy.
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe(np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.