Jadłospis
Adres e-mail intendenta przedszkola!
Kontakt z intendentem przedszkola - p. Magdaleną Kardas pod adresem: intendent@ps6.belchatow.pl
Jadłospis 5 - 9 maja 2025r.
5 maja - poniedziałek
Śniadanie: Mleko, herbata z cytryną, pieczywo mieszane z masłem szynka parzona, pomidor koktajlowy, taca owocowa 1,7
Obiad: Zupa ogórkowa z ryżem, ziemniaki,, polędwiczki wieprzowe w sosie własnym, surówka po żydowsku, kompot jabłkowy 1,7,9
Podwieczorek: Sałatka owocowa, pałeczka kukurydziana 1
6 maja - wtorek
Śniadanie: Płatki miodowe na mleku, pieczywo sezamowe z masłem, ser żółty, rzodkiewka, taca owocowa1,7
Obiad: Żurek z białą kiełbasą, kluski leniwe z bułeczką na masełku, surówka z marchewki z pomarańczą, kompot porzeczkowy 1,3,7,9
Podwieczorek: Kawa zbożowa, herbata ziołowa, tosty hawajskie, ketchup 1,7
7 maja - środa
Śniadanie: Kawa inka, herbata ziołowa, pieczywo pszenne z masłem, jajko gotowane, szczypior, taca owocowa1,3,7
Obiad: Zupa pieczarkowa z lanymi kluskami, kasza kuskus, pałeczka drobiowa, surówka grecka, woda z cytryną 1,3,7,9
Podwieczorek: Kryształki galaretki z owocami, biszkopty 1
8 maja - czwartek
Śniadanie: Kakao, herbata rumiankowa, bułka z masłem, pasta kiełbasiana, papryka, taca owocowa 1,7
Obiad: Krupnik, łazanki z kapustą i mięsem, kompot wiśniowy 1,7,9
Podwieczorek: Mleko, herbata z cytryną, angielka z dżemem truskawkowym 1,7
9 maja - piątek
Śniadanie: Kawa inka, herbata melisa, pieczywo mieszane z masłem, pasztet wieprzowy, mix warzyw, taca owocowa 1,3,7
Obiad: Zupa selerowa z makaronem, ziemniaki, dorsz w sosie porowym, surówka z kapusty czerwonej, kompot truskawkowy 1,3,7,9
Podwieczorek: Herbata owocowa, jabłecznik (wyrób własny) 1,3,7
Godziny posiłków w przedszkolu
Budynek główny:
- Śniadanie - godz. 8:30
- Obiad - godz. 11:30
- Podwieczorek - godz.14:30
Oddziały przedszkolne w SP12:
- Śniadanie - godz. 8:30
- Obiad - godz. 11:20
- Podwieczorek - godz.14:30
Zastrzega się prawo do zmian w jadłospisie.
Alergeny występujących w produktach spożywczych:
- Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
- Skorupiaki i produkty pochodne.
- Jaja i produkty pochodne.
- Ryby i produkty pochodne.
- Orzeszki ziemne, orzeszki arachidowe i produkty pochodne.
- Soja i produkty pochodne.
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
- Orzechy, tj.: migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, brazylijskie, pistacjowe, makadamii i produkty pochodne.
- Seler i produkty pochodne.
- Nasiona sezamu i produkty pochodne.
- Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniu powyżej 10mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
- Łubin i produkty pochodne.
- Mięczaki i produkty pochodne.
- Musztarda – głównie gorczyca.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, kminek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, cukier waniliowy.
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe(np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.