Jadłospis
Adres e-mail intendenta przedszkola!
Kontakt z intendentem przedszkola - p. Magdaleną Kardas pod adresem: intendent@ps6.belchatow.pl
Jadłospis 26-30 maja 2025r.
26 maja - poniedziałek
Śniadanie:Kakao, herbata rumiankowa, bułka pszenna z masłem z masłem, twarożek śmietankowy, papryka, taca owocowa 1,7
Obiad: Zupa koperkowa z lanymi kluskami, kasza jęczmienna, gulasz wieprzowy z szynki, ogórek małosolny, kompot truskawkowy 1,7,9
Podwieczorek: Kawa inka, herbata owocowa, chałka drożdżowa z miodem 1,7
27 maja - wtorek
Śniadanie: Zacierka na mleku, herbata miętowa, bułka sezamowa z masłem, polędwica drobiowa, ogórek zielony, taca owocowa 1,7
Obiad: Zupa kalafiorowa z ziemniakami, makaron z kurczakiem w sosie szpinakowym, woda z cytryną 1,7,9
Podwieczorek: Kisiel wiśniowy, biszkopty 1
28 maja - środa
Śniadanie: Kawa zbożowa, herbata melisa, pieczywo mieszane z masłem, frankfurteka wieprzowa, ketchup, pomidorki koktajlowe, taca owocowa 1,3,7
Obiad: Zalewajka, naleśniki z serkiem waniliowym polane frużeliną truskawkową , kompot wiśniowy 1,3,7,9
Podwieczorek: Kakao, herbata z cytryną, kolorowa kanapka 1,3,7
29 maja - czwartek
Śniadanie: Kawa inka, herbata rumiankowa, pieczywo z masłem, pasta jajeczna ze szczypiorkiem, taca owocowa 1,7
Obiad: Krupnik, leczo z bagietką pszenną, kompot porzeczkowy 1,7,9
Podwieczorek: Herbata owocowa, wafel ryżowy z nutellą 1
30 maja - piątek
Śniadanie: Kawa zbożowa, herbata, pieczywo mieszane z masłem, pasztet wieprzowy, ogórek kiszony, taca owocowa 1,7
Obiad: Zupa pomidorowa z ryżem, fishburger z warzywami i sosem, kompot owocowy 1,4,7,9
Podwieczorek: Kakao, herbata owocowa, muffinki czekoladowe (wyrób własny) 1,3,7
Godziny posiłków w przedszkolu
Budynek główny:
- Śniadanie - godz. 8:30
- Obiad - godz. 11:30
- Podwieczorek - godz.14:30
Oddziały przedszkolne w SP12:
- Śniadanie - godz. 8:30
- Obiad - godz. 11:20
- Podwieczorek - godz.14:30
Zastrzega się prawo do zmian w jadłospisie.
Alergeny występujących w produktach spożywczych:
- Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
- Skorupiaki i produkty pochodne.
- Jaja i produkty pochodne.
- Ryby i produkty pochodne.
- Orzeszki ziemne, orzeszki arachidowe i produkty pochodne.
- Soja i produkty pochodne.
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
- Orzechy, tj.: migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, brazylijskie, pistacjowe, makadamii i produkty pochodne.
- Seler i produkty pochodne.
- Nasiona sezamu i produkty pochodne.
- Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniu powyżej 10mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
- Łubin i produkty pochodne.
- Mięczaki i produkty pochodne.
- Musztarda – głównie gorczyca.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, kminek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, cukier waniliowy.
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe(np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.