KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Maria Kownacka - nasz Patron

"Trzeba dzieciom dać serce, piękno i uśmiech, aby uczyły się kochać ludzi i wszystko, co je otacza."

Maria Kownacka (ur. 11.09.1894r. - zm. 27.02.1984r.)
Maria Kownacka była pisarką, autorką sztuk dla dzieci i tłumaczką. Swoją twórczość od początku związała z najmłodszymi odbiorcami. Napisała kilkadziesiąt książek dla dzieci i pięknych wierszy. Była również  autorką słuchowisk radiowych dla najmłodszych. Na stałe wprowadziła do literatury dziecięcej postać Plastusia. Współpracowała z czasopismami ,,Płomyk'' i ,,Płomyczek'', a także Głosem przyrody''. Jej twórczość prezentuje nie tylko bogactwo wyobraźni, ale także pełni funkcje dydaktyczne. Książki Kownackiej uczą poprawnych relacji międzyludzkich opartych na wzajemnym szacunku, pomocy i wrażliwości na krzywdę innych.

Jest autorką utworów, tj: ,,Plastusiowy pamiętnik'', ,,Przygody Plastusia'', ,,Plastusiowo'', ,,Kajtkowe przygody'', ,,Kukuryku na ręczniku'', ,,Rogaś z Doliny Roztoki'',,,Kwiatki Małgorzatki'', ,,Teatrzyk supełków''.